Wicca Nedir?



Wicca (vika), bir dizi eski dinin ilkelerine dayanan nispeten yeni bir dindir. Wicca'yı tam olarak anlamak için öncelikle Neo-Paganizmi anlamak gerekir. Neo-Paganizm, bir noktada “Pagan” olarak kabul edilen eski dini uygulamalarla bağlantı üzerine inşa edilmiş birkaç farklı dini hareket için bir şemsiye terimdir. Pagan teriminin tanımlanması zor; başlangıçta Hıristiyan olmayanlar için aşağılayıcı bir terim olarak kullanılıyordu, ancak bugün doğal dünyaya ve büyüye vurgu yapan eski, genellikle Avrupa çok tanrılı dinlerini tanımlamak için kullanılma eğiliminde. Wicca'nın yanı sıra diğer Neo-Pagan dinleri şunları içerir:

  • Astaru, İskandinav tanrıları merkezli.
  • Kelt tanrıları merkezli Druidizm.
  • Eski Mısır tanrılarına odaklanan Kemetik Yeniden Yapılandırmacılık.
  • Büyücülük, çeşitli kültürel geleneklerden kaynaklanabilecek dini ve manevi uygulamalar için genel bir terim.

Wicca, 20. yüzyılın ilk yarısında farklı bir uygulama olarak ortaya çıktı, ancak 1960'lara kadar çağdaş adını alamadı. Bir din olarak Wicca, öncelikle Hıristiyanlık öncesi Avrupa dini pratiğinin çağdaş bir versiyonunu yaratmayı amaçlamaktadır. Tüm dinler gibi, her birinin ayrı bir Wiccan anlamı olan kendi sembolleri vardır.


Wiccan

"Wiccan" terimi, Wicca'ya katılan ve pratik yapan bir kişiyi ifade eder. Diğer bazı dinlerin aksine, Wiccanlar için resmi bir dönüşüm süreci yoktur. Wiccanlar basitçe uygulamaya başlamaya karar verebilirler, ancak genellikle inançlarına bağlılıklarını sağlamlaştırmak için tek başlarına veya diğer Wiccan'ların yanında bir adanma ritüeline katılacaklardır.


Wiccan Sembolleri ve Anlamları

Bugün kullanılan çok çeşitli Wiccan sembolleri vardır. Bunlardan bazıları, binlerce yıl öncesine dayanan Pagan dini sembollerine kadar güvenilir bir şekilde izlenebilirken, diğerleri muhtemelen daha yakın zamanda geliştirilmiştir. Bazı durumlarda, bu Pagan sembollerinin anlamları, tarihsel köklerini korumak yerine çağdaş Wiccan uygulamalarına uyacak şekilde değiştirilmiştir. Birçok Wiccan sembolü, diğer Neo-Pagan dinlerinde veya Neo-Paganizm ile hiçbir şekilde bağlantılı olmayan diğer dinlerde de kullanılmaktadır. Ancak bu sembollerin anlamları özellikle Wicca'da önemlidir.


Yaygın Kullanılan Wiccan Sembolleri

Bugün dinde kullanılan yaygın Wiccan sembolleri şunları içerir:

  • Ay sembolleri
  • Boynuzlu Tanrı
  • Üçlü Düğüm
  • Cadının büyüsü
  • Pentagram

Bu sembollerin her birinin Wicca içinde kendi kullanımları vardır. Wicca, resmi bir lideri olmayan nispeten merkezi olmayan bir din olduğundan, bu sembollerin farklı bireysel Wiccanların uygulamalarında kullanması söz konusu olduğunda yüksek derecede değişkenlik olabilir. Aşağıdaki tanımlar geneldir ancak tüm Wiccan gruplarında bu sembollerin kapsamlı açıklamaları olması amaçlanmamıştır.


Wiccan Ay Sembolleri

  • Üçlü Ay:
Wicca'da ay çok önemlidir. Wicca büyük ölçüde iki büyük tanrı etrafında toplanmıştır: Ay Tanrıçası ve Boynuzlu Tanrı. Wicca'daki en önemli ay sembolü, Üçlü Ay veya Üçlü Tanrıça olarak da bilinen semboldür. Ay Tanrıçasını üç evresinde temsil eder: kızlık, annelik ve kocakarılık. Wicca'daki bu evreler, özellikle aya bağlı olduğu düşünülen kadınların yaşam döngüsünü temsil ediyor. Üçlü Ay, dolunayın her iki tarafında iki hilali (bir büyüyen, bir küçülen) gösterir.

Bunun gibi bazı Wiccan sembolleri sadece Wicca'ya özel değildir.


  • Boynuzlu Tanrı:

Wicca'daki ikinci büyük tanrı, Ay Tanrıçasının erkek karşılığı olan Boynuzlu Tanrı'dır. Bakire, anne ve kocakarıya paralel olarak efendi, baba ve bilge olarak bölünmüş erkeklerin yaşam döngüsünü temsil eder. Boynuzlu Tanrı'yı ​​temsil etmek için kullanılan en yaygın sembol, tepesinde bir çift boynuza benzeyen bir hilal bulunan dolunaydır. Boynuzlu Tanrı bazen boynuzlu veya boynuzlu miğferli bir adam olarak tasvir edilir.

Boynuzlu Tanrı
  •  Seax Wica;

Wiccan'ın önemli ay sembollerinden bir diğeri de 1970'lerde Raymond Buckland tarafından yaratılan Seax Wica'dır. Sembol, Wiccan takviminde yıl boyunca gerçekleşen ve esas olarak gündönümleri, ekinokslar ve değişen mevsimlerle ilişkilendirilen sekiz büyük kutlamayı temsil eden bir tekerlekle birlikte güneşi ve ayı tek bir daire içinde gösterir. 

Seax Wica

Üçlü Düğüm
Triquetra olarak da adlandırılan Trinity Knot, Wicca'nın Hıristiyanlıkla paylaştığı bir semboldür. İç içe geçmiş üç yaprak gibi görünen bir semboldür. Muhtemelen eski Kelt veya İrlanda kültürlerinden kaynaklanmıştır, ancak tarihi karanlıktır. Modern Wicca'da, Trinity Düğümünün genellikle toprak, su ve ateşin en önemli üç elementle ilişkili olduğu söylenir. Hıristiyanlıkta uzun zaman Kutsal Üçlü'yü temsil etmek için kullanılmıştır; eski İskandinav dininde ve eski Kelt dininde bu sembol görünür ancak anlamı belirsizdir.

Üçlü Düğüm

Cadının Düğümü

Cadı Düğümü, Wicca'da ortak olan başka bir semboldür. İronik olarak, sembol muhtemelen cadılardan ve kara büyüden korunmak için kullanılan bir tılsım olarak ortaya çıkmtıştır ve muhtemelen bir koruma biçimi olarak kapıların üzerine oyulmuştur. Bugün, genellikle Wiccanlar tarafından kendini tanımlama sembolü olarak kullanılır, ancak çok az aktif dini anlamı vardır. Sembol üzerinde bir haç oluşturan dört oval ile dolunayı andırmaktadır.
Cadının Düğümü

Pentagram
Pentagram Sembolü wiccanlar ve hatta wiccan olmayanlar için, neredeyse büyücülükle ilişkilendirilen bir semboldür. Yıldızın dört alt noktası, dört geleneksel unsuru temsil eder; hava, su, toprak ve ateş. Bir bakış açısından, büyünün doğaüstü kadar güçlü bir gücü vardır. Ruhlar, büyüler ve efsunların hepsi doğaüstü olarak kabul edilebilir ve büyülü dünyada bunlardan bolca vardır! Bir pentagramdaki en yüksek nokta ilahi olanı temsil eder. İlahi, bazı cadılar için bir Tanrı veya bir grup Tanrı ve Tanrıça'dır, ancak diğerleri için daha soyuttur. Ne olursa olsun, çok sayıda cadı, fiziksel dünyayı etkileyen ve yöneten ilahi veya ruhsal enerji kavramına sahiptir.
Pentagram


Wicca ile ilgili diğer konuları başka yayınlarda daha detaylı anlatacağım, şimdilik yazacaklarım bu kadar. :)

Yorumlar

  1. Lütfen devamı gelsin beybisi 🧡

    YanıtlaSil
  2. Abi çok merak uyandırıcı ve sembollere bayıldım pls devam....

    YanıtlaSil
  3. sembollerin anlamları çok açıklayıcı olmuş :O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hee doğridir bizim köyün girişine hep çizikler haa vay kelek şırtanlar

      Sil
  4. Tek kelimeyle bayıldım her şey olması gerektiği gibi başarılar 👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar